Evlerimizde çoğu yerde lekeleri çıkarmak için kullandığımız fakat en çok mutfakta, tezgah, fırın ve ocak temizliklerinde kullandığımız yağ çözücüler hayatımızda önemli bir işlev sağlıyor.
Bu yazımızda yağ çözücülerden, yağ lekelerini yağ çözücü kullanarak nasıl çıkartabileceğimizden ve yağ çözücüleri nerelerde kullanabileceğimizden bahsedeceğiz. Sizlere şimdiden keyifli okumalar diliyoruz.
1.Yağ Çözücü Nedir?
Yağ çözücü genellikle mutfaktaki yağ birikintilerinin temizliğinde kullanılan yağ temizleyici işlevi bulunan maddedir. Çok fazlı yağlı ocakların fırınların, ızgaraların periyodik olarak temizliğinde kullanılan bir temizleme maddesidir. Yağ çözücülerle tencere ve tava gibi mutfak araç gereçleri de temizlenebilmektedir. Yağ lekelerinden kurtulmak için ideal bir ürün. Fakat herkes yağ çözücü kullanımından istediği sonuçları elde edemeyebiliyor. Bu noktada aklımıza gelen soru ise yağ çözücüyü doğru yerlerde ve doğru bir şekilde mi kullanıyorsunuz?
2.Yağ Çözücü Nerelerde Kullanılır?
Çabucak etkisini gösteren yağ çözücü formülü ile günlük mutfak kirlerinizi kolayca ve hızlıca temizleyebilirsiniz.
Evlerinizde bulunan deri görünümlü mutfak sandalyeleri ve koltuklar gibi eşyaların temizliğinde de yağ çözücü kullanabilirsiniz. Aspiratör ve pimapen temizliklerinizde de yağ çözücü ile istediğiniz sonuçları elde edebilirsiniz. Mutfak masalarınızdaki yağ lekeleri için de yağ çözücü birebir.
En iyi ve kaliteli yağ çözücüleri kullanarak yağ çözücülerin iz bırakmayan etkisini görebilirsiniz.
a)Yağ Çözücüyü Duvarlarda Kullanmak
Duvardaki lekeleri temizlemek için yağ çözücü kullanmak iyi bir fikir olmayabilir. Daha doğrusu alacağınız sonuç duvarda kullandığınız boyanın türüne ve yapısına bağlıdır. Bazı boyalar yağ çözücülerde bulunan aşındırıcı maddelerden etkilenmiyorken, bazı boyalar ise aşınabilir, çıkabilir veya solabilir.
Duvarlarınızı yağ çözücü ile temizlemeye karar verdiyseniz size önerimiz, duvarlarınızı temizlemeye başlamadan önce televizyon, koltuk vb. eşya arkasında görünmeyen bir bölümde deneme yapmanız. Duvarın renginde veya dokusunda bir değişiklik olup olmadığını görmek için yağ çözücünün kuruması gerekmektedir. Denediğiniz duvar bölümünde boya aşınması, çıkması veya solmasıyla karşı karşıya kaldıysanız duvarlarınızı yağ çözücü ile temizlemekten vazgeçmelisiniz.
Yağ çözücü kullanamadığınız duvar lekelerinizi çıkarmak için renksiz diş macunu veya renksiz kepek şampuanı kullanmanız etkili olacaktır. Bir bezi ıslattıktan sonra duvara diş macunu veya kepek şampuanı sürerek bezle lekeli bölgeyi ovalayabilirsiniz.
Her ihtimale karşı, yağ çözücüde olduğu gibi bu yöntemi de görünmeyen bir yerde denemenizi öneririz.
b)Mobilyalardaki Yağ Lekeleri
Ahşap yapısı itibariyle hassastır. Bu nedenle ahşap mobilyalarınızı aşındırabilecek temizlik ürünleriyle temizlememenizi öneriyoruz.
Günümüzde çoğu kişi mobilyalarını temizlemek için yağ çözücü kullanıyor. Fakat mobilyaları yağ çözücü ile temizleme sonrasında büyük lekelere rastlanabilir. Yağ çözücünün yağı aşındırıcı bir madde olduğunu unutmamalıyız. Yağ çözücüler ahşaba zarar verebilir.
Mobilyalarınızda lekeler varsa bu lekeleri su ile karıştırdığınız az miktarda bulaşık deterjanı karışımıyla temizlemenizi öneririz. Köpüklenen karışıma bir bez batırın. Bezle lekeleri ovalayıp sonrasında temizlediğiniz yerleri hızlıca kurulayın.
Temizleyeceğiniz yüzeyin yağ çözücüden etkilenmeyeceğine, aşınma ve solmayla karşılaşmayacağınıza eminseniz, lekelerinizi çıkarmak için rahatlıkla yağ çözücü kullanabilirsiniz. Oluşabilecek hasara engel olmak için uygulamanızdan önce küçük bir kısımda deneme uygulaması yapmalısınız.
3.Yağ Çözücü Nasıl Kullanılır?
Mutfak masanızı yağ çözücü ile temizleyecekseniz, yağ çözücü ile işleme başlamadan önce masanızı temizlemenizi öneririz. Bu şekilde sadece yağ lekelerini çıkarmakla kalmayıp mutfak masanızın yüzeyini de temizlemiş olursunuz.
Temizlik ürünlerinin kullanım talimatları bulunmaktadır. Kullanım talimatlarını mutlaka inceleyin, çünkü her temizlik ürünü aynı şekilde kullanılmayabilir.
Yağ çözücüyü püskürtme uzaklığınız, temizliğe ayırdığınız zaman, durulama yapıp yapmamanız temizlik sonucunu etkileyecektir. Etkili bir sonuç için mutlaka ürünün kullanım talimatlarına göz atın.
Yağ çözücü kullanacağınız zaman temizlik eldiveni giyerek ürünün cildinize zarar vermesini engelleyebilirsiniz. Yağ çözücü kullanırken veya kullandıktan sonra pencereyi açarak havalandırmayı sağlayabilirsiniz. Böylece temizlik ürünlerinin kokusuna maruz kalmayarak sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Yağ lekelerini temizlerken fazla yağ lekeleri bulunan kısımlara fazla yağ çözücü sıkarak daha etkili bir sonuç alabilirsiniz.
Yağ çözücüyü uyguladığınız kısımda ovalamadan önce etkili bir sonuç için biraz bekleyin. Bu şekilde fazla enerji harcamadan lekelerden kurtulabilirsiniz. Yağ lekelerinin büyük ve yoğun görüldüğü yerlerde yağ çözücü uygulandıktan sonra 10-15 dakika beklenerek istenen sonuç elde edilebilir.
Kir ve yağlardan kurtulmak için yağlı ve lekeli yüzeyleri süngerle ovalayabilirsiniz. Sünger uygulamasına geçmeden önce her ihtimale karşı bir köşede deneme yapmalısınız.
Nemli ve kirli bir bezle sildiğiniz lekeli kısımları, durulama gerekiyorsa mutlaka durulayın. Temiz bir bezle yüzeyi kurulayabilirsiniz.
Mutfak tezgahlarında, fırınlarda, ocaklarda, mutfak masalarında ve daha birçok yerde kullanabileceğiniz Sorti Temizlik ürünlerinden olan, iz bırakmayan yağ çözücü Sorti Bitkisel Mutfak Temizleyici Yağ Sökücü ile istediğiniz etkili sonuçları kolayca elde edebilirsiniz. Mutfak temizleyici yağ sökücü özelliklerini daha yakından keşfederek ürüne sahip olabilirsiniz.
Üstelik tekstil ürünlerinde ki leke ve boyaları çıkarmak için kullanabileceğiniz Sorti Temizliğin sizlere sunmuş olduğu Sorti Boya ve Yağ Çözücü ile tertemiz sonuçlar elde edebilirsiniz. Boya ve yağ çözücü ürün özelliklerini daha yakından keşfederek ürüne sahip olabilirsiniz.
4.Ev Yağ Çözücü Yapımı
Evde doğal bir yağ çözücü yapabilirsiniz. Peki, evde yağ çözücü nasıl yapılır?
Dolu dolu iki yemek kaşığı karbonatı su ile karıştırın. Hafif kirli ve lekeli yüzeylerde sıvı kıvamda karışım olarak kullanabilirsiniz. Bu karışımı lekeli ve kirli yüzeylere uygulayabilirsiniz. Yaptığınız karışımı lekeli bölgelerde beklettikten sonra iyice ovalayın. Sonrasında uygulama yaptığınız bölgeyi durulayarak kurulayabilirsiniz.
İkinci seçeneğimiz ise beyaz sirke. Beyaz sirkeyi suyla karıştırarak (4 su bardağı suya, 1 su bardağı beyaz sirke oranında) yağlı ve lekeli yüzeyleri bu karışımla temizleyebilirsiniz. Yaptığınız karışımı lekeli yüzeylerde birkaç dakika beklettikten sonra suyla durulayıp kurulayabilirsiniz.