İş yeri temizliği, ev temizliğine benzemez. Ayakkabı ile gezilen zeminler, ev ortamından çok daha kirli ve mikropludur. Dolayısıyla temizliği de daha çok emek ve hassasiyet ister. Hele bir de temizlik sırasında mekânda gezinen insanlar varsa, işler en az iki kat daha zorlaşır. Temizlik için ayrılan sürenin kısıtlı olması ise, bir diğer önemli konudur. Kısıtlı vakitte verimli bir iş yeri temizliği yapabilmek için, belli başlı hatalardan kaçınmak gerekir. "Bu hatalar nelerdir?" diye soracak olursanız; işte, iş yeri temizliğinde en sık yapılan hatalardan bazıları:
1. Mesai Saatlerinde Temizlik Yapılması
Çalışanların aktif bir şekilde hareket ettiği bir iş yerinde temizlik yapmak son derece zordur. Bu durum temizliğin verimini de düşürür. Yeni silinmiş zeminlere ayakkabı ile basılması çamur oluşumuna, henüz temizlenmemiş bir alandan yeni süpürülmüş bir alana geçilmesi ise tozların odadan odaya taşınmasına neden olur. Bu durumda temizlik, bitmek bilmeyen bir kısır döngü halini alır ve hem vakit hem de nakit kaybına neden olur. Tekrarlanan işler, temizlik süresini uzatır ve malzemelerin boş yere tekrar tekrar kullanılmasını gerektirir. Bu durumlardan kaçınmak için temizlik saati, mesai saatlerinden bağımsız olarak planlayabilirsiniz. Bu anlamda iş yerinin tatil olduğu günler, temizlik için idealdir.
2. Yanlış Temizlik Ürünlerinin Kullanılması
İş yeri temizliğinde yüzey özelliklerine uygun olmayan malzemelerin kullanılması, sık yapılan hatalardan birisidir. Oysa ki, ahşap yüzeylerde ahşap temizleyici malzemelerin; cam yüzeylerde ise cam temizleyicilerin kullanılması hem yüzeyin dayanıklılığı hem de temizlik açısından son derece önemlidir. Aynı durum; mermer, fayans, taş gibi farklı yapıdaki yüzeyler için de geçerli olur. Özellikle yoğun kimyasal içerikli temizleyicilerin ahşap vb. hassas yüzeylerde kullanılmasının birçok olumsuz etkisi bulunur. Bu olumsuzluklardan kaçınmak için iş yeri temizliğinde kullanabileceğin, doğal içerikli temizlik ürünleri Sorti'nin ürün gamında mevcuttur.
3. Havalandırmaya Önem Verilmemesi
Gün boyu birçok kişinin bir arada bulunduğu iş yerlerini hem sağlık hem de temizlik açısından ara ara havalandırmak gerekir. Ev temizliğinde, mekânı temizlik öncesinde havalandırmak yeterli olabilir. Ancak iş yerlerinde kötü koku oluşumlarını yok etmek ve silinen yerlerin hızlı bir şekilde kurumasını sağlamak için temizlik süresince ve hatta sonrasında havalandırmaya önem vermek gerekir. Ayrıca, temizlik boyunca pencereleri açıp temiz havanın içeriye dolmasını sağlamak çalışanların psikolojisi ve fiziksel konforu üzerinde olumlu bir etki yaratır. Her ne kadar önemli bir adım olsa da, havalandırmaya gereken önemi vermemek, iş yeri temizliğinde sık yapılan yanlışlardandır.
4. İş Sıralamasının Yanlış Yapılması
İş yeri temizliğinde planlı ve organize olmak gerekir. Gün boyu yapılacak işlere göre hangi mekânların hangi saatlerde kullanılacağı bellidir. Bu program doğrultusunda temizliğe nereden başlanacağı ve hangi mekânların nasıl bir sırayla temizleneceğine karar verebilirsiniz. Eğer temizlik planı, çalışanların iş programından bağımsız olarak düzenlenirse temizlikten istenilen verim alınamaz. Ayrıca, iş yeri temizliğinde de tıpkı ev temizliğinde olduğu gibi sırası ile hangi işlerin yapılacağına karar vermelisiniz. Toz almakla başladığınız iş yeri temizliğinizi süpürge ve paspasla sonlandırabilirsiniz. Genel temizlik anlamında bu tip bir temizlik planı yeterli olsa da, iş yerinde önemsenmeyen detay noktaların temizliğini iş planına dahil etmelisiniz. Aksi takdirde, bu alanlarda biriken pislikler, diğer alanlara yayılarak yapmış olduğunuz genel temizliği anlamsızlaştırabilir.
Siz de iş yeri temizliğine ilişkin sık yapılan yanlışlar ve iş yeri temizliğini kolaylaştıran ipuçları hakkında bildiklerinizi bizimle paylaşmak isterseniz, bu yazının altına yorum yazabilirsiniz. Temizliğe dair daha fazla bilgi edinmek içinse, Sorti Kimya'yı takip etmeyi unutmayın!