Ev işlerinde bütün sorumluluğun tek kişiye yüklenmesi, aile içi iletişim bozukluklarına ve bu kişinin kısa sürede ruhsal ve fiziksel sağlığının zarar görmesine yol açar. Oysa iş bölümü yaptığınızda, ailenin tüm bireyleri oyuna dahil olur. Böylece hem işler daha hızlı bir şekilde biter ve birbirinize ayırdığınız zaman artar hem de aile içinde takım ruhu oluşur. Ayrıca ev işlerinde iş bölümü yapmak çocukların gelişimine de önemli katkılar sağlar. Peki, bu katkılar nelerdir? Aile içinde iş bölümü nasıl yapılır? Bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız, okumaya devam edebilirsiniz.
Aile İçinde İş Bölümü Nasıl Yapılır?
Aile içinde iş bölümü yaparken herkese yaş grubuna ve iş gücüne göre belli sorumluluklar vermek gerekir. Böylece ev içinde yaşayan herkes birbirinin ihtiyaçlarına önem vermeyi öğrenir. En çok güç gerektiren işleri evin erkekleri arasında bölüştürebilirsiniz. Örneğin, ağır eşyaların bir yerden bir yere taşınması, cam silmek, perde asmak gibi fiziksel yeterlilik gereken işleri erkekler yapabilir. Benzer şekilde bulaşık makinesinin boşaltılması, kirli bulaşıkların yerleştirilmesi, çamaşır asmak gibi işlerde de erkekler yardımcı olabilir.
Her ne kadar detay gibi gözükse de çöpün atılması, damacana ile su geliyorsa bu suyun kapıdan alınıp mutfağa taşınması, patlayan ampullerin değiştirilmesi ve tesisat aksaklıkları gibi işleri de erkekler üstlenebilir. Ütü ve yemek yapmak gibi beceriklilik isteyen işleri kadınlar daha titizlikle yapabilir. Ayrıca günlük rutin işler de kadının kontrolünde olabilir.
Ev İşlerinde 3-7 Yaş Aralığındaki Çocuklarla İş Bölümü Nasıl Yapılır?
Çocukların bulundukları yaş aralıkları, yapabilecekleri ev işlerini belirlemede önemli bir rol oynar. Çocukların 0-2 yaş aralığında başlayan motor gelişimi 2 yaş sonrasında hızlanır. Dolayısıyla 2 yaş sonrasında ev işlerine yardım amaçlı yapılan uygulamalar, çocukların motor gelişimi için büyük bir önem taşır.
3-4 yaşlarındaki çocuklar ilk olarak kendi oyuncaklarını ve kitaplarını toplamakla ev işlerine yardım etmeye başlayabilir. Bunun yanında kendisi soyunabilir; ebeveyn yardımıyla giyinebilir. 4 yaşına geldiğinde pasta süsleme, poğaça ve kek gibi hamur işlerinin yapımında yardımcı olabilir. Sofraya tabak taşıyabilir ve bulaşık makinesini boşaltmaya yardım edebilir. Yemek yediği yeri temizleyebilir.
5-6 yaşındaki çocuklar, temiz çamaşırlarını katlayarak dolabına yerleştirebilir ve yatağını kendisi düzeltebilir. Ev için küçük ihtiyaçlarınız olduğunda yakın bir markete giderek küçük çaplı alışverişleri yapabilir. Toz almaya, süpürge ve paspas yapmaya yardımcı olabilir.
7-17 Yaş Aralığındaki Çocuklar Hangi Ev İşlerini Yapabilir?
7 yaş ve üstü çocuklara küçüklere oranla daha fazla sorumluluk verebilirsiniz. Yavaş yavaş kendisi için basit yemekler yapmaya, kıyafetlerini ütülemeye ve kullandıktan sonra banyoyu temiz bırakmaya alıştırarak onların da ev düzenine büyük bir katkı sağlamasına yardımcı olabilirsiniz.
13-17 yaş aralığındaki çocuklar ise yemek yapma, çamaşır asma ve ütüleme gibi daha çok yetişkinlerin üstlendiği ev işlerini yapmaya hazır sayılırlar. Zaman zaman onlara bu konuda sorumluluklar vererek genç yaşta kendi kendine yetebilen birer birey olmalarını sağlayabilirsiniz.
Ev İşlerinde Görev Almak Çocuklara Ne Katar?
Ev işlerinde aile içi görev paylaşımı yapmanın sadece evin düzenine ve size yardımı olacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü, küçük yaşta ev işlerine yardım etmeye başlayan ve bu davranışı sürdüren bireylerin gelecekte ailesiyle ve arkadaşlarıyla daha iyi iletişim kurabildikleri bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek. Çocuklar aile içi yardımlaşma ve dayanışma duygusuyla büyüdükleri için başkaları ile kolayca empati kurabilir. Hem kendisine hem de çevresindekilere daha faydalı bir birey olarak hayatını sürdürebilir.
Bu anlamda çocukları ev işleri için motive etmek adına kullandığınız dile dikkat etmeniz yeterlidir. Onların ne kadar paylaşımcı ve pozitif olmasını istiyorsanız, onlara da aynı şekilde davranmanız gerekir. Ev işlerinden şikayet etmeyi ve ev işlerini çocuklara ceza olarak lanse etmeyi bırakarak bu işi oyuna çevirebilirsiniz. Ayrıca çocukların kullandığı temizlik ürünleri konusunda da son derece dikkatli olmalısınız. Bunun için temizlik yaparken, kimyasal içermeyen bitkisel kökenli Sorti ürünlerini kullanabilirsiniz.
Ev işlerinde görev dağılımı yapmaya ilişkin sizin de önerileriniz varsa, lütfen yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.