Temizlik yaparken sıra hassas teknolojik cihazlara geldiğinde zorlanıyor; ama yine de bilgisayarını temizlemeden geçmek istemiyorsan bu öneriler tam sana göre! Çocukların sürekli temas halinde olduğu fakat zamanla toz ve mikrop yuvası haline gelen bilgisayarları nasıl temizleyebileceğini öğrenmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsin. Böylece hem onların bilgisayar kullanımını daha hijyenik ve sağlıklı bir hale getirebilir hem de temizlik sonrası teknolojik cihazlarda kalan tozların moralini bozmasını önleyebilirsin. İşte bilgisayar temizliğine dair bilmen gerekenler:
Bilgisayar Ekranı Nasıl Temizlenir?
Toz alırken farklı yüzeylerde farklı bez türleri kullanmanın daha etkili sonuçlar yarattığını bilirsin. Söz konusu bilgisayar ekranı olduğunda da monitöre konan küçük tozların yanlış bez seçimi nedeniyle ekranı çizmesini istemezsin. Bu nedenle bilgisayar ekranını temizlemek için kullandığın bez mutlaka mikrofiber, özel cam bezlerinden olmalı.
Yoğun kimyasal içermeyen bir yüzey temizleyici ile toz almak, ekranı daha temiz ve parlak bir hale getirmene yardımcı olur. Ancak bu temizleyiciyi direkt ekrana püskürtmemeli; toz bezine az miktarda sıktıktan sonra ekran temizliğini elindeki hafif nemli bezle tamamlamalısın.
Klavye Temizliğini Nasıl Yapmalısın?
Bilgisayarda en çok dokunulan ve en kolay kirlenen kısım, klavyelerdir. El ile bulaşan kirlerin yanı sıra tuşların arasına biriken kir ve tozlar, klavyenin mikrop yuvasına dönmesine neden olur. Bilgisayarın masa üstü ise ayrı bir modül olan klavyenin temizliğini yapman biraz daha kolay. Elektrik bağlantısını kesip klavyeyi ters çevirmekle işe başlayabilirsin. Arkasına hafif dokunuşlarla vuracağın klavyenin tuşları arasında kalmış kırıntılar böylece dökülmeye başlar. Klavyeyi bu şekilde iyice silkeledikten sonra kuru bir bez ile tozunu alabilirsin. Klavye temizliğini detaylandırmak içinse bulaşık deterjanını sulandırarak küçük bir solüsyon hazırlayabilir; bu solüsyon ile ıslattığın mikrofiber bezi kullanarak klavyeni daha hijyenik bir hale getirebilirsin.
Dizüstü bilgisayarda klavyeyi silkelemek ekrana zarar verebilir. Bu nedenle süpürgenin fırçalı ucunu kullanarak, tozları düşük ayarda çalıştırdığın bir süpürge ile alabilirsin. Sonrasında ise aynı solüsyonu dizüstü bilgisayarın klavyesini temizlemek için kullanabilirsin.
Bilgisayar Kasası Nasıl Temizlenir?
Masaüstü bilgisayarlarda en çok toz tutan yerlerden biri de bilgisayarın kasasıdır. Özellikle soğutucu fanlar uzun vadede çok fazla toz toplayabilir. Bu da bilgisayarın performansının düşmesine neden olur. En az yılda bir kere olmak kaydıyla belli aralıklarla bilgisayar kasası temizliği yapmayı unutmamalısın. Bu iş için bilgisayarını ilgili merkezlere ve bilgisayar tamircilerine götürebilirsin.
Basit yöntemlerle kendi bilgisayarının kasa temizliğini kendin de yapabilirsin. Ancak, temizliğe başlamadan önce ilk yapman gereken şeyin kasanın elektrik bağlantısını kesmek olduğunu unutmaman gerekir. Ardından kasaya bağlı olan tüm kabloları devre dışı bırakarak kasanın dış temizliğine başlayabilirsin. Çok amaçlı yüzey temizleyicilerle nemlendirilmiş mikrofiber bez ile kasanın dışında biriken tozları aldıktan sonra fanları temizlemek için basınçlı hava spreylerini kullanabilirsin. Bu spreylerle temizlik yaparken spreyi temizlemek istediğin yüzeyden 15 cm geride tutarak püskürtmeye özen göstermelisin.
Elektrik süpürgesini en düşük ayarına getirerek fanda biriken tozları süpürgeye çekebilirsin. Kasanın iç kısmını temizlerken ise son derece dikkatli olmalısın. Aslında bu iş için uzmanlardan yardım alman daha doğru olur. Yine de kendin yapmak istiyorsan kasanın içindeki dar ve ince kısımları temizlemek için kulak çubuğu ya da kürdan gibi küçük cisimlerden faydalanabilirsin.
Fare Temizliği Nasıl Yapılır?
Bilgisayarın diğer kısımlarında olduğu gibi fare yani mouse temizliğinde de mikrofiber bez kullanman gerekir. Ayrıca, kimyasal içermeyen temizlik ürünleri ile fare temizliğini yapman, hem senin hem de bilgisayar oynamayı seven çocukların için daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Bu anlamda Sorti'nin bitkisel esaslı yüzey temizleyicilerinden yararlanabilirsin. Optik farelerin belli aralıklarla tozunu alman ve üstüne yapışan yağ ve benzeri lekeleri temizlemen yeterli. Toplu farelerde ise top kısmında yer alan kapağı çıkarıp topun bulunduğu hazneyi ve kendisini temizlemen gerekir. Bu aşamada fareye kalıcı bir zarar vermemek için metal ve ince uçlu, sert cisimler kullanmamaya özen göstermelisin.
Sen de bilgisayarını temizlerken farklı püf noktalardan yararlanıyorsan, bu yazının altına yorum yazarak bizimle paylaşabilirsin. Hayatını kolaylaştıracak daha fazla pratik bilgi içinse bizi takip etmeyi unutma!